Tökölünk

2010. 11. 05.
Szerző: Szimpatika
Október és november legnépszerűbb idénynövénye a tök. Sokrétű felhasználhatósága miatt egyre nagyobb teret hódít magának, nem kis mértékben az amerikai kultúrából átvett, Magyarországon is elterjedő Halloween ünnep miatt.

Ha hazánkban meghalljuk a tök szót rögtön a sütőtökre gondolunk, pedig ennek a zöldségnek számtalan fajtája létezik még. Két legismertebb közülük a cukkini és a patiszon. Ezeket főképp sütve szokták elkészíteni, pedig a cukkiniból készülhet leves vagy édesség is.

Ám nem csak íze miatt érdemes fogyasztani, élettani hatásik sem elhanyagolhatóak: alacsony a szénhidrát- zsír és vitamintartalmuk, viszont gazdagok rostokban és ásványi anyagokban, például rézben és cinkben, ezen kívül található még bennük E – vitamin és esszenciális zsírsavak (ezeket a szervezet nem képes előállítani)

Az Amerikából származó tököt csak a XVI. században ismerte meg Európa. A yenkiknél nem annyira elterjedt a fogyasztása, inkább dekorációs célokra alkalmazzák. Erre a legmegfelelőbb fajta a takarmánytök. Nagy mérete és könnyű faragása miatt ideális töklámpás alapanyag. Már hazánkban is találhatunk a nagyobb piacokon direkt faragási célra termesztett nagyméretű sütőtököt is, aminek a húsát semmiképpen se dobja ki, hiszen számtalan finomabbnál – finomabb ételt készíthet belőle, így mire a gyerekek végeznek a töklámpás faragással Ön ízletes csemegével várhatja őket a nagy munka után.

Tökös mártogatós

Ezt az extrakönnyű receptet 5 perc alatt elkészítheti. Egy nagyobb tök pépesített húsához adjon egy evőkanál juharszirupot és egy fél kiskanál fahéjat. Jól dolgozza össze. A juharszirupot akár Mascarponéval is helyettesítheti, így csökkentheti a dip kalóriatartalmát is. Kínáljon hozzá almaszeleteket, így a nass még vitaminosabb lesz.

Tökös ravioli

A ravioli tésztát a hagyományos módon készítse el, csak a hús és sajt tölteléket helyettesítse tökkel. A passzírozott tököt kicsit sózzuk meg, ha pikánsabban szereti adhat hozzá egy kis bazsalikomot vagy borsot is. Az így elkészített ravioli adag körülbelül 200 kalóriát tesz ki, ami közel 150 kalóriával kevesebb a hagyományoshoz képest.

Tökös muffin

Garantáltan ez a muffin lesz a család kedvence!

Egy nagy tálban keverjen össze 25 dkg finom és teljes kiőrlésű barna lisztet fele- fele arányban, adjon hozzá egy tasak sütőport, 15 dkg margarint, 1 evőkanál tejet, egy tojást, egy csomag vaníliás cukrot, 10 dkg pépesített sütőtökhúst, és dobjon bele egy marék cukorban pirított pekándiót. Töltse sütőformába, majd előmelegített sütőben 25 perc alatt süsse barnára. A fele – fele arányú liszt és pekándió miatt a süti nem csak finom de egészséges is lesz.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!