Rovarirtószerek és leukémia

Szerző: Szimpatika
A terhesség alatt használt bizonyos rovarirtószerek növelhetik a gyermek esélyét a leukémiára.
Kanadai kutatók 15 korábbi tanulmány alapján végzett összesítése szerint a terhesség alatti háztartási rovarirtószer-használat növeli a megszülető gyermek leukémiás megbetegedésének esélyét. A különféle mérgek lehetséges kockázati tényezői és hatásmechanizmusai csak részben ismertek. A kutatók szerint a magzati és a gyermekkori kitettséget csökkenteni szükséges a kockázatok csökkentése érdekében.

A georgetowni Lombardi Rákkutató Központ vizsgálatai szerint a leggyakrabban három és hét év közötti gyermekeknél kialakuló akut lymphoid leukémiában (ALL) szenvedő fiatalok és anyjuk vizeletében magasabb a háztartásokban is használt rovarölő szerek koncentrációja. A kutatások során nem vizsgálták az ok-okozati összefüggéseket, ezek feltárására további vizsgálatok szükségesek.

A Washingtonban élők részvételével zajló vizsgálatsorozatban 41–41 hasonló korú, nemű és lakóhelyű egészséges, illetve ALL-ben szenvedő anya-gyermek pár szervesfoszforsav típusú rovarirtószer-kitettségét értékelték. A kapott eredmények a nagyvárosi környezetben is megerősítették a korábban mezőgazdasági térségekben tapasztalt összefüggéseket.

A felmérésben a szervezetben lévő rovarirtó szerek jelenlétének vizsgálata mellett a résztvevők életmódjának felmérésével is igyekeztek pontosabb adatokat kapni a korábbi kitettségről. Az egészséges gyermekek szüleinek 14 százaléka számolt be arról, hogy rovarirtó szert használt a lakásban, míg a beteg gyerekek családjában 33 százalékos volt az arány. A felhasználás és a rovarirtó szerek szervezetben való jelenlétének mértéke között nem sikerült összefüggést találnia a kutatóknak.

Bár a vizsgálatban nem kutatták az ok-okozati összefüggéseket, feltételezhető, hogy a magzati korban való kitettség és más környezeti, vagy genetikai hatások együttesen felelősek a betegség kialakulásáért.

Régóta ismert, hogy a gyermekek érzékenyebbek a káros vegyületekkel szemben. Egyrészt a szervek fejlődését könnyen megzavarják a hormonális hatású vegyületek, másrészt a szaporább légzés miatt testtömegükhöz viszonyítva nagyobb mennyiségben kerülnek szervezetükbe a kockázatos anyagok. A kockázatokat növeli, hogy a földön játszó gyermekek kezük szájba vételével is káros anyagokat juttathatnak szervezetükbe.

Újabb kutatási eredmények szerint a gyermekek szerves foszforsavakkal szembeni fokozott érzékenységéért egy a felnőttekben működő enzim hiánya is felelőssé tehető.

Az egészségügyi kockázatok miatt az ilyen típusú rovarirtó szerek Európában fokozatosan kikerülnek a forgalomból.

Forrás: Levegő munkacsoport

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!