Természetes módszerek a szépség szolgálatában

Szerző: Schmelzer Tekla
Én is bedőlők a reklámoknak. Aztán győz bennem a természetes utáni vágy. Ilyenkor túrom fel a nagyi mindentudó tanácsadóját. Szépségreceptek természetesen.
Nem kell többé horribilis összegeket költeni vegyszerekkel teli kozmetikumokra ahhoz, hogy minden nap egészségtől ragyogó hajjal és üde bőrrel lépjen ki az utcára. Elég, ha megfogadja a következő rég bevált, természetes trükköket és garantáltan minden nap tündökölni fog.

A bőrünk a külső takarónk. Megvéd minket a környezet káros hatásaitól, ki van téve hidegnek, esőnek és a csípős szélnek, amik nyomot is hagynak rajta. Ahhoz, hogy jól el tudja látni ezt a nem kis feladatot megfelelő ápolásra van szüksége. Persze az sem utolsó szempont, hogy szép és fiatalos legyen.

A sugárzó, egészséges arcszín eléréséhez vágjunk félbe néhány nagyobb szem szőlőt és dörzsöljük át vele a már megtisztított bőrünket. A szőlőben található savak természetes arclemosóként működnek és a pórusok mélyére hatolva még a legkisebb szennyeződéseket is megsemmisítik.

Ha egy átmulatott éjszaka után bedagadt, karikás szemmel ébredünk és úgy érezzük, hogy ilyen külsővel vállalhatatlan, hogy emberek közé menjük, a megoldás a hűsítő arckrém. Elég, ha az általános bőrápolónkat betesszük a hűtőszekrénybe, majd mikor már jól lehűlt körkörös mozdulatokkal masszírozzuk be a szem sarkaitól indulva az orr felé. Ez felélénkíti a terület vérkeringését és a felgyülemlett folyadék gyorsabban tud eltávozni a véráramon keresztül.

A mindig a legrosszabbkor kinövő pattanások ellen a legjobb ha a természetgyógyászok által már hosszú idő óta alkalmazott módszerrel szállunk szembe: tegyünk gyulladáscsökkentő árnikát vagy tiszta teafaolajat a kivörösödött területre, és hagyjuk rajta. A hatás már néhány óra elteltével szembetűnő lesz.

Hol van már az a nyári bronzbarna szín? Tagadhatatlan, hogy a szép, napbarnított bőr sokkal jobban mutat és egészségesebb hatást kelt. Ám ahelyett, hogy egy ártalmas szoláriumban aszalódnánk, természetes módszerekkel is visszavarázsolhatunk egy kis nyári ragyogást a bőrünkre. Keverjünk össze egy teáskanálnyi természetes alapanyagokból kényszült napolajat vagy naptejet egy csipet ásványi bronzosítóval a tenyerünkben, majd ezt oszlassuk el egyenletesen az arcunkon.

Az idővel a bőr kötőszövetei is fáradnak, elgyengülnek ami a bőr megereszkedéséhez vezet. A nyakon és az állvonalnál jelentkezik legtöbbször a probléma, amit egy, idejében elkezdett tornagyakorlattal megelőzhetünk, csökkenthetünk. Annelise Hagen jógaoktató a következő gyakorlatot javasolja: hajtsuk óvatosan hátra a fejünket majd nyújtsuk fölfele, mintha meg akarnánk csókolni a mennyezetet. és ezt ismételjük négyszer. Az optimális hatás érdekében naponta, négyes sorozatokban ismételjük.

A szeles, hideg téli idő nem csak az arc, hanem a fejbőrünket is megviseli. Ám a kiszáradt, égő, viszkető fejbőr kezelésére is van ám házi praktikánk! Az olívaolaj nem csak elfogyasztva, külsőleg használva is egészséges. Hidratáló pakolásként alkalmazzuk a kiszáradt területeken, jól masszírozzuk be, majd 2-3 óra elteltével bő, langyos vízzel alaposan öblítsük ki.

Ahhoz, hogy festett hajunk színét hosszú ideig megőrizzük kerüljük a szulfát tartalmú samponokat. „ A szulfátok a tisztítószerek egy olyan csoportjába tartoznak, amik halványítják a színeket esetleg egy rezes árnyalatot adnak nekik" – mondta dr. Alec Batis kozmetológiai vegyész.

Ha a hajunk színe már tökéletes, nincs más hátra, mint a formázás. Ha Ön is oroszlánsörény – szerű huncut fürtökre vágyik próbálja ki az alábbi receptet, amit John Masters stylist javasol: egy evőkanál tengeri sót keverjen el 250 ml meleg ásványvízzel és ehhez még adjon hozzá tíz csepp levendulaolajat. Jól rázza fel, majd permetezze a nedves hajra és hagyja megszáradni.



A túlzásba vitt igénybevételtől a hajszálak meggyengülhetnek, töredezetté válhatnak. Hogy újra erőt leheljünk beléjük, alkalmazzunk majonézes pakolást. Elsőre bizarrul hangozhat, ám igazán hatásos. Oszlasson el fél bögre majonézt a nedves hajon, fésülje át alaposan, hagyja rajta 15 percet, majd öblítse ki. Hajszálai hosszantartó ragyogással hálálják majd meg a törődést.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!