Elfelejtem, hogy ki vagy..
2010. 10. 22.
Egy finnországi kutatás szerint azoknak az embereknek akik sok B12-ban gazdag ételt fogyasztanak, alacsonyabb esélyük van az Alzheimer-kórra.
Neurology folyóiratban megjelent tanulmány szerint 271 65-79 éves személy vérmintáját elemezték, akik nem szenvedtek az időskori elbutulás tüneteitől. A kutatók a vérben a homocisztein szintet is ellenőrizték, mely az Alzheimer kór kockázatára figyelmeztet. A B12 és a folsav csökkenti a homocisztein szintet.
A vizsgálatot követő hét évben 17 részvevőnél diagnosztizáltak Alzheimer-kórt. Azt találták, hogy a B12 szint egységnyi növekedése 2 százalékkal csökkentette az Alzheimer-kór kockázatát.
Maria Carillo az Alzheimer Szervezet igazgatója óvatosságra int az új felfedezéssel kapcsolatban, mert viszonylag kevés személyt vizsgáltak meg. „Azt tudjuk, hogy a B-vitamin csökkenti a homocisztein szintet, amely fontos a kardiovaszkuláris betegségek leküzdéseben, de még nem tudjuk milyen szerepet tölt be az Alzheimer megakadályozásában."
Sam Gandy, az Alzheimer Kutatóközpont igazgatója szerint esetlegesen fent áll annak a veszélye, hogy az orvosok megelőző céllal B12 vitamint fognak felírni a betegeiknek, amely szükségtelen a jelen állás szerint. Szintén kérdéses, hogy az adatok csak Skandináviára igazak-e?
A vizsgálatot követő hét évben 17 részvevőnél diagnosztizáltak Alzheimer-kórt. Azt találták, hogy a B12 szint egységnyi növekedése 2 százalékkal csökkentette az Alzheimer-kór kockázatát.
Maria Carillo az Alzheimer Szervezet igazgatója óvatosságra int az új felfedezéssel kapcsolatban, mert viszonylag kevés személyt vizsgáltak meg. „Azt tudjuk, hogy a B-vitamin csökkenti a homocisztein szintet, amely fontos a kardiovaszkuláris betegségek leküzdéseben, de még nem tudjuk milyen szerepet tölt be az Alzheimer megakadályozásában."
Sam Gandy, az Alzheimer Kutatóközpont igazgatója szerint esetlegesen fent áll annak a veszélye, hogy az orvosok megelőző céllal B12 vitamint fognak felírni a betegeiknek, amely szükségtelen a jelen állás szerint. Szintén kérdéses, hogy az adatok csak Skandináviára igazak-e?
A cikkben hivatkozott linkek:
Olvasna még a témában?
A nyitólapról ajánljuk
Friss cikkeink
- Mit tehetünk az agyunk egészségéért?
- Már az anyaméhben eldől, ha balkezesek leszünk
- Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma?
- Tévhitek, amelyek a laktózintoleranciát övezik
- Életmentő beavatkozások méhen belül
- Hamis emlékeket alakít ki az elménk
- Gördülő sportok tavasszal
- Útmutató kismamáknak a genetikai vizsgálatokhoz
- Miért nevetnek a babák?
- Evészavarok megoldókulcsa: a család
- Örökölt mintázatok: nagyszüleink, szüleink sorsát éljük tovább?
- Ábel Anita: „Azért vagyunk, hogy áttörjük a falat”
Hírlevél
Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.
Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.
A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!