Nem vagyunk vakondok-mit okoz 63 nap a föld alatt?

Szerző: Szimpatika
Az egész világ arra a 33 chilei bányászra figyel, akik szerencsésen kiszabadultak a több mint  2 hónap után a bányából. Milyen egészségügyi panaszak vannak vajon?
A feltételezések szerint a bányászok krónikus légzőszervi problémákkal küzdenek, izmaik lecsökkentek, és folyamatosan fertőzés veszélynek voltak kitéve. A depresszió és a szorongás is megjelenhet néhányuknál, ezt még tetőzi az a média érdeklődés is, hogy az egész világ rájuk figyel. Valószínűleg elő fog jönni néhányuknál a poszt-traumatikus stressz szindróma is, mely akár hosszabb idő után is jelentkezhet.

A PTSD-ben villanásszerűen beugranak a trauma emlékképei, melyek aggodalmat és félelmet indítanak el az emberben. Nagyon sok ex-katona szenved ettől a betegségtől. Előfordulhatnak rémálmok, depresszió, illetve, hogy nem lesznek képesek azonos szituációkat elviselni, mint az erős zaj, a kis tér vagy egyéb olyan körülmény, melyet a 63 nap során megéltek.

A betegséget kezelendő néhányan inni, mások öngyógyításba kezdenek. A kezeletlen tünetek azt váltják ki, hogy a mindennapi életben zavarok keletkeznek. Akár ez is előfordulhat, hogy képtelenek lesznek elhagyni az otthonukat, vagy másokkal találkozzanak.

A testi mellékhatások szintén komolyak lehetnek. Most hosszú időn keresztül vitaminban gazdag ételeket kell fogyasztaniuk, és rendszeresen kell sportolniuk, hogy visszanyerjék az izmaik tónusát. A meleg és nedves bánya hatására biztos hogy sok sót és elektrolitot vesztettek. Ráadásul a kezeletlen sebek elfertőződhettek, melyek további fertőzések forrásai.

A fény és a friss levegő hiánya idényjellegű mániás depresszióval járhat, mely a világ azon részén ismert, ahol a napsütéses órák száma télen nagyon alacsony.

Azt már most lehet tudni, hogy egyesek magas vérnyomástól szenvednek, van köztük cukorbeteg-ő inzulint kapott a lent tartózkodása alatt-, mások sebekkel és más sérülésekkel küzdenek.

Jelenleg a bányászokat 48 órás megfigyelésre kórházba szállították, de a hosszú távú pszichés sérülések hatása még nem ismert.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!