Cukormentes otthon?

Szerző: Szimpatika
A gyerekek szeretik az édes ízt. Jó esetben a szülők vérre menő harcot vívnak, hogy a gyerek kevesebb csokit, cukrot és kekszet egyen. Nem gondolom, hogy meg lehetne akadályozni, hogy édességet egyenek a gyerekek, de érdemes elgondolkodi, jó-e ha a gyerek minden nap kakóscsigával vagy bolti gyümölcsjoghurttal tömi a hasát.
Az ipar is felismerte a cukor ízfokozó tulajdonságait, és ezért szinte minden kész termékben van cukor a májkrémtől a levesporig. A cukorral nem csak az a baj, hogy tönkreteszi a fogakat, és hizlal. A cukorbetegség-amitől egyre többen szenvednek csak egy a betegségek sorában, amit a túlzott cukorfogyasztás okoz.

A táplálkozástani szakemberek szerint a magas glikémiájú cukrokra kéne odafigyelni legfőképp. Ez a glükóz, a dextróz, a maltodextrin, kukorica szirup, és a juharszirup. Az üditők, a jégkrémet, a gyümölcsbefőttek, mind mind magas glikémiájú cukrot tartalmaznak.

Néhány ötlet, arra hogyan lehet csökkenteni a család cukorbevitelét.

A reggeli corn flakes ne legyen cukrozott, érdemes elolvasni a dobozon, hogy egész pontosan mit tartalmaz, mert nagy meglepetések érhetik az embert.

Nem érdemes olyan gyümölcslevet venni, amely koncentrátumból készül, még akkor sem, ha 100% gyümölcsöt ígér a felirat. Ehelyett-bár drágább, inkább otthon készítsünk gyümölcslevet.

Nem kell mindenhez ketchupot enni- a gyerekek imádják, és sokan mindent avval öntenek le. Egy kanál ketchupban egy kanálnyi cukor található. Helyette ajánlott a paradicsomsűrítmény, vagy bioketchup.

Tejcsokoládé helyett inkább kevesebb de jó minőségű keserű csokival érdemes kísérletezni.

Érdemes megkóstolni az agávé szirupot, vagy a mézet mely természetes és még egészséges is. ( A Drogerie Marktban kapható 700 Ft körüli áron)

Vacsora után édesség helyett jöhet a gyümölcs. Egy jó gyümölcssaláta, szőlővel, szilvával, dióval nagyon finom. Ha a gyerekkel együtt készül, vagy kikérjük a véleményét, hogy mit látna szívesen a tányéron sikeresebbek lehetünk.

A datolya és a füge édes, időnként érdemes vele kísérletezni, hátha az is megfelel nasinak.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!