Bacik a lakásban

Szerző: Szimpatika
A baktériumok, gombák és atkák mindenhol körülvesznek minket. Ez nem is baj, ha az immunrendszerünk megfelelően működik. A meglepetések elkerülése érdekében ajánlott azonban egyes tárgyainkat néha alaposan megtisztítani
Az amerikaiak nem bíznak semmit a véletlenre, összegyűjtötték mik azok a tárgyak amik a legtöbb bacilust hordozzák.

A távirányító

Michael Schmidt a Dél-Karolinai Egyetem mikrobiológiai és immunológiai osztályának professzora szerint a legtöbb baci a távirányítón található. Azt javasolja, hetente legalább egy alkalommal töröljék át a távirányítót fertőtlenítőszeres kendővel, hogy megakadályozzák a fertőzéseket. A kutató szerint csak vacsora készítés után nyomogassa valaki az írányítót, mert könnyen E.coli és szalmonella kerülhet az ételbe.

Női táska

Tény hogy sok dolog meg bír bújni egy női táskában, de hogy bacilusokkal is tele van azt nem gondoltam volna. A legpiszkosabb dolog egy táskában a pénz. A papírpénzen az influenzavírus 17 napig is életben marad. A rézből készült aprópénzek viszont a réz tulajdonságai miatt meglepően tisztának bizonyultak. Ha tehát gyümölcsöt helyez a táskába, rakja be azt egy zacskóba, hogy megvédje a szennyeződéstől.

A táskákat érdemes kéthetente kiporszívózni, hogy eltávolítsuk a morzsákat, és egyéb koszt. Ez egyébként arra is jó, hogy előkerüljön a több hete keresett számla, vagy hajgumi. Esetleg a gyerek kedvenc játéka.

De nem csak belülről kell kitisztítani a tatyókat. A táskák gyakran kerülnek a földre, így sok piszkot gyűjtenek össze. A bőrtáskát hetente érdemes átkenni bőrtáplálóval. Ha még foltos a táska, akkor egy kis folttisztító szappant vízben feloldva kell tisztítani. Aztán egy kis bőrkondicionálóval be kell kenni, és szigorúan levegőn ( nem a fűtőtesten) megszárítani. A tintafolttal viszont nem érdemes otthon kísérletezni, irány a vegytisztító.

Melltartók

A melltartókat 2-3 napi hordás után illik átmosni. Ezeket a darabokat általában nem a mosógépben kell mosni, főleg ha merevítéssel van ellátva. A kis merevítő ugyanis nagyon gonosz módon képes tönkretenni a mosógépet. Ha mindenáron a mosógép általi mosást részesíti előnyben, akkor érdemes mosózsákba tenni a kebelvédőt.

Arcbőr

Amikor az ember hozzáér az arcához, akkor a a bőrre kerül az összes szennyeződés. Ennek ellenére nem javasolt brutális fertőtlenítőszerekkel a bőrnek esni. A túlzott tisztítás során azonban eltünik a bőr saját védelmi rendszere, ami szintén sok kárt okoz.

A kéz

Mindenki tudja, hogy evés előtt illik megmosni a kezünket. A staphillococcus és strepptococcus szeret megtelepedni a kezen, és a köröm alatt. Ezért kézmosásnál a körmöket is meg kéne sikálni körömkefével. Antiszeptikus szappant viszont elég akkor használni, ha valaki fertőző beteg a családban.

A fapadló

A hajópadlók és parkettákon is számos szennyeződés található. Ennek kezelésére nem feltétlenül a hipós felmosás ajánlott, a hígított ecet is megfelelően fertőtlenít, és még természetes is. 5 liter vízhez elég egy pohár ecet. A zsíros szennyeződésekre pedig elég egyszerűen egy kis mosogatószer.

Szivacsok, kefék

A nedves szivacsokban hamar elszaporodnak a bacik. Érdemes minden használat után jól kiszárítani, vagy havonta megmeríteni ecetben, majd a mikróba tenni 2-3 percre. Aki ódzkodik a mikró használatától, az elég ha ecetbe vagy citromlébe meríti a szivacsokat, majd jól megszárítja azokat.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!